10 Haziran 2009 Çarşamba

EVDE KEFİR YAPIMI



KEFİR KANSERİ ÖNLÜYOR Son yıllarda fermente süt ürünlerinde ve kefirde bulunan besin öğeleri kanser oluşumlarında yada engellenmesinde de önem kazanmıştır. Süt ürünü olan kefirin bileşimindeki selenyumun hücreler üzerinde antioksidan etki gösterdiği saptanmış ve bununda kansere karşı bir faktör olduğu değerlendirilmiştir. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Ürünleri Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Karagözlü, kefirin düzenli olarak günde yarim litre içildiğinde organizmayı dengeleyici etkisinin olduğunu ve sağlık üzerinde olumlu etkiler gösterdiğini belirtilmektedir. Ayrıca kefirin karaciğer, safra, böbrek fonksiyonları ve kan dolaşımı üzerinde olumlu etkileri olduğu gibi, kanserde, tümör oluşum aşamasında hücrelerin gelişimini engelleyici bileşenlerin oluşumunda etkili olduğu bilinmektedir. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Sezgin, Japonya''da yapılan bir araştırmaya göre kefirin içinde yer alan maddelerin kanseri %53.6 oranında azalttığını ve ayrıca kefirin kanseri önleyici ilaçlarla kullanılması halinde kanserin tekrarlanma riskinin % 67 oranında azalttığını da ortaya çıkarttığını belirtmiştir. Kefirin kanseri önlemenin yanı sıra pek çok hastalığa da iyi geldiği yine bilimsel çalışmalarla doğrulanıyor. Kefirin beklenen faydaları sağlaması için uygun koşullarda mayalanması ve yine uygun koşullarda saklanarak taze tüketilmesi ile mümkün olmaktadır. Ayrıca kabızlığa ve ishale kesin çözüm getiren kefirin farklı mayalanma süreleri olduğu için evde mayalanması gerekiyor. Kefir mayasını Ankara,Ege,Uludağ ve Antalya üniversitelerinin tüt teknolojileri bölümlerinden temin edebilirsiniz


Kullanımı ve hazmı çok kolay olan kefir;
Bağırsaklardaki maddelerin küreselleşmesini önler
Beyine enerji verir ve zihinsel gelişimi sağlar
Kansere karşı koruyucu ve kanseri geciktirici etkisi vardır
Yüksek tansiyonu giderir
Kolesterolü düşürür
Damar sertliğini giderir
Kemik erimesini önler
Bronşit ve astım nöbetlerini azaltır
Kansızlığı ve kan bozukluğunu giderir
Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır
Egzama ve alerjilerde faydalıdır
İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder
İdrarı sulandırır
Karaciğer bozukluğunu tedavi eder
Mide ve bağırsak salgılarını arttırıp hazmı kolaylaştırır
Bağırsak hareketlerini hızlandırır
Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir

Bu tanecikleri kullanırken dikkatli olmak gereken bir kaç husus var:
Metale değmekten pek hoşlanmıyorlar. Mayalama işini kapağı plastik olan cam bir kavanozda yapmanızı tavsiye ederim. Olmuş kefiri süzerken Plastik süzgeç kullanın yada kefir tanelerini temiz bir parça tülbente koyup ağzını bağlıyarak süte bırakabilirsiniz.
Mayalamayı oda sıcaklığında, mümkünse karanlık bir ortamda yapmak gerekiyor.
Hani canınız içmek istemiyor artık ya da elinizde çok birikti, onları bitireyim de sonra mayalamaya devam edeyim diyorsanız içi süt dolu kapla buzdolabında bekletin.
Kesinlikle ama kesinlikle mayaladığınız kanavozun kapağını sıkı sıkı kapamayın.
bu kefir mayasını nerde bulurum diyorsanız .ben kırkağaç bakır kasabasında faaliyet gösteren EGE LOKMAN BİTKİ BOTANİK SAN . temin ettim devamlı kullanırsanız uzun müddet bozulmadan kullanabilirsiniz..isteyen olursa yardımcı olabilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder